اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
پژوهشگر نهج البلاغه با اشاره به هشدار حضرت علی(ع) برای پرهیز از داشتن آرزوهای طولانی و دراز، گفت: آرزوی دراز به معنای داشتن هدف والا نیست و چون عمر کوتاه است باید آرزوها را متناسب با توان خود مدیریت کنیم.
به گزارش ایسنا، به نقل از ایکنا، امشب شب لیله الرغائب است. شبی که به شب آرزوها مشهور شده اگرچه اختلاف نظرهایی در این زمینه وجود دارد که آیا این شب به راستی شب آرزوها است و مقصود از لیله الرغائب این است که در این شب مسلمانان آرزوهای خود را به زبان بیاورند یا نه، اما مسئله آرزو و آرزو کردن در منابع دینی ما مطرح و در خصوص آن توصیه هایی از سوی ائمه(ع) بیان شده است.
مطالبی که بعضاً مفاهیم آنها در ظاهر متناقض به نظر می رسد؛ از جمله پیامبر اکرم(ص) فرموده اند: «الاْمَلُ رَحْمَةٌ لِأُمَّتِی وَلَوْ لاَ الاْمَلُ مَا رَضَعَتْ وَالِدَةٌ وَلَدَهَا وَلاَ غَرَسَ غَارِسٌ شَجَراً؛ آرزو برای امت من مایه رحمت است و اگر امید و آرزو نبود هیچ مادری کودک خود را شیر نمی داد و هیچ باغبانی نهالی نمی نشاند.
اما در تناقض ظاهری با این حدیث، حضرت علی(ع) مسلمانان را از داشتن آرزوهای دراز و طولانی برحذر داشته فرموده اند: برترین (مرتبه) دین کوتاه کردن آرزو است و برترین عبادت اخلاص عمل است. یا در جایی دیگر فرموده اند: به راستی که خدای سبحان مبغوض دارد آنها را که آرزوشان طولانی و بد عمل هستند.
برای درک بهتر مفهوم آرزو از دیدگاه حضرت علی(ع) و دلایل اینکه ایشان مسلمانان را از داشتن آرزوهای طولانی برحذر داشته اند با بخشعلی قنبری، پژوهشگر نهج البلاغه و نویسنده کتاب «اخلاق کرامت در نهج البلاغه» گفت وگو کردیم.
وی در پاسخ به این سؤال که مهم ترین دیدگاهی که در خصوص آرزو کردن از زبان حضرت علی(ع) بیان شده، در کدام خطبه ایشان است؟ گفت: در چندین جای نهج البلاغه مسئله آرزو مطرح شده است اما در خطبه 42 نهج البلاغه مبحثی که در خصوص آرزو مطرح شده بسیار مهم تر از سایر مباحث است.
این پژوهشگر نهج البلاغه ادامه داد: در این خطبه آمده است: «ای مردم، آنچه بیش از هر چیز دیگر می ترسم که بدان گرفتار آیید دو چیز است، از هوا و هوس پیروی کردن و آرزوهای دراز در دل پروردن. پیروی هوا و هوس از حق منحرف می کند و آرزوهای دراز، آخرت را از یاد می برد. بدانید که دنیا پشت کرده و شتابان می گذرد و از آن جز، ته مانده ای چون ته مانده آبی در ته ظرفی، که آب آن ریخته باشند، باقی نمانده است. بدانید، که آخرت روی آورده است و هر یک از آن دو را فرزندانی است. شما فرزندان آخرت باشید نه فرزندان دنیا. زیرا هر فردی در روز قیامت به پدرش می پیوندد. امروز روز عمل است نه حساب و فردا، روز حساب است نه عمل».
ترس ناشی از شفقت در کلام حضرت امیر
قنبری با بیان اینکه ترس مطرح شده در این خطبه، ترس ناشی از دلسوزی برای مردم و به معنای شفقت است، گفت: حضرت علی(ع) می فرمایند من می ترسم شما از هوا و هوس تبعیت کنید چرا که اگر تابع هوا و هوس خودتان باشید از حقیقت چشم پوشی می کنید؛ حق را می بینید و بر روی آن پا می گذارید و آرزوی بلند باعث می شود شما آخرت را به فراموشی بسپارید و فکر کنید که همیشه در این دنیا زنده هستید.
قنبری ادامه داد: حضرت علی(ع) به ما توصیه اکید می کنند که مراقب باشید هوا و هوس و آرزوهای بلند بر شما غلبه نکند. البته باید مطرح کنم که این خطبه زمانی ایراد شده است که حضرت علی(ع) در بصره بر اهل جمل پیروز شد و احساس کرد که توقعات تعدادی از یارانش خیلی بالا رفته و آرزوهای زیادی در سر دارند، دنیاطلبیشان افزایش یافته و غرور مردم را فرا گرفته است؛ در آن زمان است که این خطبه را ایراد کردند و متذکر شدند که ای مردم به خاطر داشته باشید که ما پیروز شده ایم اما باید مراقب باشیم که پیروزی به معنای خودفراموشی نیست.
عمرتان کوتاه است آرزوهایتان را مدیریت کنید
وی در تفسیر این خطبه، گفت: حضرت می فرمایند چون عمر شما بلند نیست و امکانات انسان کوتاه است باید آرزوها مدیریت شوند و اگر آرزوها مدیریت نشوند حتماً آخرت را از یاد خواهیم برد ضمن اینکه شما در این دنیا هم به خواسته های خود نمی رسید؛ چون که طول آرزو و استمرار آرزهای متنوع، انسان را از زیستن این جایی و اکنونی باز می دارد. چون در آرزوهای بلند، اکنون قربانی برنامه های دور و دراز می شود.
این پژوهشگر نهج البلاغه با تأکید بر اینکه اگر آرزوها مدیریت نشود به هیچ آرزویی نخواهیم رسید، گفت: یک دسته از افراد هستند که ذاتاً و به لحاظ تیپ شخصیتی آرزوهای بلند دارند؛ اینها افرادی با تیپ شخصیتی «دریافتگر» هستند. فردی که دریافتگر باشد همه چیز می خواهد و چون خیلی چیزها می خواهد به طور ناقص به هر کدام از آنها می رسد؛ یعنی یک مسیر را برای زندگی خود انتخاب نمی کند و می خواهد رشته ها، شغل ها و ... متعدد را با هم انتخاب کند در حالی که طی این عمر کوتاه نمی تواند در حوزه های مختلف متخصص و موفق شود.
آرزوهای بلند به معنای اهداف بلند نیست
وی با تأکید بر اینکه آرزوهای بلند به معنای اهداف والا و بلند نیست، گفت: آرزوی بلند با هدفداری همراهی ندارد و لازم و ملزوم هم نیستند. آرزوی بلند غیر از هدفداری است و داشتن هدف بسیار مسئله مهم و مثبتی است.
این پژوهشگر نهج البلاغه به شعری از مولانا اشاره کرد که می فرماید: آرزو می خواه لیک اندازه خواه/ برنتابد کوه را یک برگ کاه و گفت: یعنی شما نمی توانید یک کوه را بر روی یک برگ کاه قرار دهید؛ پس آرزو را باید مدیریت کرد.
قنبری به تشریح سه اصطلاح مرتبط با آرزو پرداخت و گفت: اصطلاح اول «امید» است. ما باید آرزوها را به امید تبدیل کنیم. امید به این معنی است که ما بر اساس قراین و شواهد موجود منتظر رسیدن خبر خوش و خوبی در آینده نزدیک، میان مدت و بلند مدت باشیم. مثلاً شما از یک سال پیش در حال مطالعه برای حضور در کنکور کارشناسی ارشد هستید ولی به شما می گویند که اگر یک مقاله علمی نیز داشته باشید احتمال قبولی شما در کارشناسی ارشد بیشتر است. اگر شما این مقاله را داشته باشید، امید شما برای قبولی بیشتر می شود نه آرزوی شما.
وی افزود: شما امید دارید برای اینکه قرائن و شواهد نشان دهنده افزایش احتمال قبولی شما است.
این پژوهشگر نهج البلاغه واژه تمنا را نیز تشریح کرد و گفت: وقتی شما نمی دانید چه قدر احتمال دارد در دانشگاه قبول شوید و احتمال قبولی شما 50 درصد است، شما تمنای قبولی دارید. اما اگر هیچ کاری انجام نداده باشید و امید واهی داشته باشید که قبول خواهید شد، به این حالت می گویند حماقت. پس حضرت علی(ع) به ما می گویند آرزو بکنید اما به اندازه بخواهید و حواستان باشد آرزوهایتان به حدی متنوع و گسترده نشود که به هیچکدام نرسید.
لیله الرغائب به اندازه عمر و توانمان آرزو کنیم
وی بیان کرد: اگر می خواهیم در شب لیله الرغائب آرزو کنیم باید حواسمان باشد که عمر ما کوتاه است و باید به اندازه عمر و توانمان آرزو کنیم؛ چنین آرزویی برای انسان مفید است و در روایت های اسلامی داریم که اگر امید و آرزویی نباشد هیچ فرزندی به دنیا نمی آید و هیچ پدر و مادری فرزند خود را بزرگ نمی کند.
وی تصریح کرد: در منابع دینی به ما گفته اند همیشه امیدوار باشید نه اینکه مدام در دریایی از آرزوها غوطه ور شوید. اینکه چیزهایی را آرزو کنید که معمولاً از عهده شما بر نمی آید شاید از نظر عقلی محال نباشند اما عموماً رخ نمی دهد. پس همه چیز را نمی توان آرزو کرد: «آرزو می خواه؛ اندازه خواه».
قنبری در پاسخ به این سؤال که آرزو کردن با دعا کردن چه تفاوتی دارد؟ گفت: آرزو اگر به امید و تمنا تبدیل شود بسیار خوب است. فرق دعا و آرزو این است که در دعا ما برای فردی چیزی را از خدا می خواهیم که امکانات آن در اختیار ما نیست. مثلاً من برای موفقیت در کنکور باید کتاب بخوانم؛ من این کار را می کنم اما از پدر و مادر و اطرافیانم هم می خواهم برای من دعا کنند. دعا برای این است که کارهایی که یک فرد انجام داده به نتیجه برسد و خداوند کمک کند فرد توان انجام کار را داشته باشد.
دعا فراتر از آرزوست
وی اضافه کرد: پس دعا لزوماً محدود به قراین و شواهد نیست. قراین و شواهد در امید و امیدواری مطرح است ولی دعا فراتر از قرائن می رود مثلاً برای فردی که بیمار است و پزشکان می گویند قابل درمان نیست، ما از خداوند می خواهیم فراتر از قرائن و شواهد علمی و امید، گشایشی ایجاد کند؛ دعا گاهی فراتر از امید و آرزو عمل می کند. بسیاری از کارها با آرزو محقق نمی شود اما با دعا و درخواست از خداوند محقق می شود پس دعا فراتر از آرزو و نوعی طلب است.
این پژوهشگر نهج البلاغه در پاسخ به این سؤال که بهترین آرزو در لیله الرغائب چیست؟ گفت: حضرت علی(ع) می فرمایند: «بار خدایا، جان مرا نخستین نعمت گران بهایی قرار ده که از نعمت های گران بهای من می ستانی و نخستین ودیعه ای از ودایع خود که از من بازپس می گیری» (خطبه 215).
وی تشریح کرد: حضرت در این خطبه می فرمایند خدایا اگر قرار باشد من را بمیرانی زمانی من را بمیران که انسانیت من از دست نرفته است و تا زمانی که من انسانم من را زنده نگه دار و هر زمان احساس کردی که من از آدم بودن فاصله می گیرم آنوقت من را بکش. یعنی نعمت انسان بودن را هرگز از من نگیر و اگر قرار است این بزرگ ترین نعمت یعنی انسان بودن را از من بگیری بهتر است که بمیرم.
قنبری در پایان گفت: حضرت علی(ع) در جای دیگری دعا می کنند که «خدایا با توانگری و ثروتمندی آبروی من را حفظ کن تا به خاطر شکم و نیازهای وجودی خودم دستم را پیش بندگان تو دراز نکنم که موجب تحقیر وجود و شخصیت من شود»؛ این دعا نیز دعای ارزشمندی است که می توان در شب لیله الرغائب از خداوند خواست.
*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می باشد.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}